Orta öğretim yılları , öğrencilerin çocukluktan ergenliğe geçiş yaptıkları, biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimlerin yoğun olarak yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde, öğrencilerin girecekleri sınavlara yönelik, LGS Liseye Geçiş Sınavı gibi, akademik başarılarının yanı sıra sosyal ve duygusal gelişimlerinin de desteklenmesi önemlidir. Özel Bilinç Koleji Ortaokulu, Ortaokul düzeyinde psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri, öğrencilerin kendilerini tanımalarını, duygu kontrollerini sağlamalarını, sosyal becerilerini geliştirmelerini ve akademik olarak hedefler koyup bu hedeflere ulaşmalarını destekler. Bu yazıda, ortaokul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin temel ilkeleri ve uygulamaları ele alınacaktır.
1. Bireysel Farklılıklara Saygı:
Her öğrenci bireyseldir ve farklı gelişim hızlarına ve ihtiyaçlara sahiptir. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri, her öğrencinin bireysel özelliklerine saygı göstererek ve ihtiyaçlarına göre şekillendirilmelidir.
2. Gizlilik ve Güven:
Öğrencilerin danışmanlık sürecine güven duymaları psikolojik danışma ve rehberliğin temel ilkelerinden biri olmakla birlikte, sorunlarını rahatça paylaşabilmeleri için gizlilik ilkesine uyulması esastır. Güven ortamı, öğrencilerin kendilerini açıkça ifade edebilmeleri ve yaşadıkları problemi daha şeffaf bir şekilde paylaşmaları için gereklidir.
3. Bireysel Danışmanlık:
Bireysel danışmanlık hizmetleri, öğrencilerin sosyal, duygusal ve akademik sorunlarını ele almak için yapılır. Öğrencilerin yaşadıkları stres, kaygı, arkadaşlık ilişkilerinde yaşanan problemler veya akademik zorluklar bireysel danışmanlık görüşmelerinde çözümlenir.
4. Akademik Danışmanlık:
Akademik danışmanlık hizmetleri, öğrencilerin ders çalışma alışkanlıklarını geliştirmelerine, okul psikolojik danışmanı tarafından hazırlanan bireysel ders çalışma programına uyum sağlanmasına, sınav kaygısıyla başa çıkmalarına ve akademik hedeflerini belirlemelerine yardımcı olur. Bu hizmetler, öğrencilerin akademik başarılarını artırmayı hedefler.
Ortaokul düzeyinde psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri, öğrencilerin ergenlik döneminde karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarını, duygusal ve sosyal becerilerini geliştirmelerini ve akademik başarılarını artırmalarını destekler. Bireysel farklılıklara saygı, gizlilik ve güven, pozitif ilişki kurma, aile ve okul işbirliği ve proaktif yaklaşım gibi temel ilkeler doğrultusunda yürütülen rehberlik hizmetleri, öğrencilerin sağlıklı ve dengeli bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunur. Ortaokul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin etkin bir şekilde uygulanması, öğrencilerin gelecekteki akademik ve kişisel başarılarına da olumlu yönde etki edecektir.